Skip to main content

Preikestolen – og turen dit

En mer populær naturattraksjon finnes ikke i Norge. Og du kommer dit på en dagstur.

604 meter over Lysefjorden finner du Preikestolen, utsiktspunktet som både CNN og Lonely Planet rangerer blant verdens mest spektakulære. Selve fotturen går du i småkupert terreng. Det er gode badevann og fine rasteplasser langs stien. Er du vant til å ferdes i ulendt landskap, når du Preikestolen på omtrent to timer. Barn og dem som ikke har særlig erfaring med å gå på tur, vil trenge lenger tid.

Vi anbefaler at du lytter til lokale råd og sjekker værmeldingen. Bruk gode sko, gjerne fjellsko, og klær tilpasset et vær som kan variere. Ta med egen mat og drikke til turen.

Fotturen startet fra den avgiftsbelagte parkeringsplassen ved Preikestolen fjellstue. Her er det servicebygg med toaletter. Selve stien er godt merket, men det er alltid viktig å ta værforbehold og passe på å ikke starte fotturen når det er en risiko for at det blir mørkt før en vender tilbake.  

Reisealternativer

1. Preikestolbussen
Fra Stavanger til Preikestolen fjellstue med valgfri returavgang.

2. Preikestolen cruise og fottur
Her kan du oppleve Preikestolen fra fjorden, og fjorden fra Preikestolen, i en og samme turopplevelse.

Les mer og bestill billett hos Rødne: Preikestolen cruise og fottur

Ønsker du overnatting?
Preikestolen fjellstue tilbyr mat og overnatting. http://www.preikestolenfjellstue.no/

Hva betyr Preikestolen?

I gamle dager var Preikestolen kjent som “hyvlatonnå” (høveltanna) på grunn av steinformasjonens likhet med ei høveltann. Tidlig på 1900-tallet ble Preikestolen omdøpt til “Prekestolen” av en lokal turistorganisasjon som ville gjøre den til et turistmål.

Senere ble ‘i’-en lagt til for å passe med den lokale dialekta, og Preikestolen ble det offisielle navnet. Opphavet til navnet skal visstnok være på grunn av utseendet til steinformasjonen, men enkelte har spekulert i at Preikestolen også ble brukt for offerritualer

Hvor er Preikestolen? 

Preikestolen ligger i Strand kommune, helt sør i Ryfylke i Rogaland. Den tårner 604 meter over Lysefjorden. 

Hvordan komme seg til Preikestolen?

Reisende til Preikestolen kan ta buss (eller bil) direkte fra Stavanger gjennom den undersjøiske tunnelen Ryfast.

Bussene kjører fra mars og ut november og tar deg til Preikestolen Fjellstue hvor du også finner turstien til Preikestolen. For å spare penger, kjøp billettene på nett.

Cruise + Fottur

En av våre partnere, Rødne, tilbyr også en turpakke som inkluderer et cruise gjennom Lysefjorden før du tar turen opp til Preikestol-platået.

Preikestolen camping
Turgåere som vil overnatte nær Preikstolen kan gjøre det ved Preikestolen camping. Det ligger 4 kilometer unna turstien. I høysesongen er hovedbygningen åpen fra 07:30 til 22:30, og selve campingen er åpen hele året.

Preikestolen Fjellstue
Et annet godt alternativ for overnatting er Preikstolen Fjellstue. De er kjente for sin norske husmannskost. Et billigere alternativ er også Preikestolhytta.

Tips for turen til Preikestolen
 

Informasjon om stien

Turen til Preikestolen starter fra parkeringsplassen ved Preikestolen Fjellstue. Du starter ved omtrent 270 meters høyde, og selve stien er omtrent 7.6 kilometer tur-retur.

Selv om høydeforskjellen kun er 334 meter og stien ikke er særlig lang kan selve turen bli bratt enkelte plasser. Du går opp og ned bakker på veien til platået. Men det er ingen grunn til bekymring. Det er flere plasser hvor man kan ta seg en pust i bakken, og til og med ett hvor du kan ta deg et bad!

Selve gåturen tar mellom 3 og 4 timer, avhengig av formen. Merk deg at det tar noe lenger tid å gå ned enn det tar å gå opp da du må være litt ekstra forsiktig på turen ned. Du møter og folk på veien.

Hvordan finne turstien

Preikestolen er en utrolig populær turistattraksjon så du kan for det meste bare følge strømmen. Hvis du går på et tidspunkt hvor det nesten ikke er folk på stien, er det likevel ingen grunn til bekymring. Stien er godt markert og man finner flere skilt langs veien som peker veien mot Preikestolen. Noen av dem gir også en indikator om hvor langt du har igjen å gå.

Når bør du dra til Preikestolen

Det beste tidspunktet å dra til Preikestolen er under høysesongen mellom April og Oktober. Hvis du vil dra på vinterstid bør du lese våre anbefalinger nederst i denne artikkelen.

Hvis du vil ha et av de ikoniske bildene hvor du står alene på Preikestolen bør du unngå de store folkemengdene. Det er da best å dra grytidlig på morgenen, eller sent på ettermiddagen.
De store folkemengdene samler seg vanligvis midt på dagen, så du vil helst være der før eller etter dem. Hvis du drar på ettermiddagen kommer du enten til å overnatte der eller dra ned i mørket, så du må være forberedt for dette.

En tommelfingerregel når du skal til Preikestolen er å ikke dra for sent på kvelden. Da slipper du å dra hjem i mørket. Det blir fort veldig mørkt på stien. Sjekk tida for solnedgang og værforholdene før du reiser.

Hvor vanskelig er det å gå til Preikestolen?

De fleste synes det er lett å gå til Preikestolen, spesielt sammenlignet med andre turer ellers i landet. Det er langt lettere å dra til Preikestolen enn Kjeragbolten, for eksempel. Uerfarne turgåere kan få seg god trim i et par av de brattere delene, men de fleste klarer seg helt greit.

Hva bør du ta med deg?

Med skiftende værforhold og lignende bør du alltid være forberedt og ha med riktig utstyr når du skal til Preikestolen. Her er en kjapp liste:

 • Varme klær
 • Gode sko
 • Mat og drikke
 • Førstehjelpsskrin

Hvis du drar sent på dagen bør du også ha med deg hodelys og mobiltelefon. 

Trygghet på Preikestolen

Det er alltid en liten risiko for skader og uhell når du er på tur, så du bør alltid være forberedt på at noe kan skje. Du bør alltid være forberedt, til og med til relativt enkle turer som Preikestolen. Vær ansvarlig på stien og følg disse forholdsreglene.

Vær tilstrekkelig utstyrt

Vi anbefaler gode tursko, passende klær, og førstehjelpsskrin. Enkelte liker også turstaver.

Sjekk værmeldingen i forkant

Været kan endre seg fort, og en solfylt tur kan fort bli en våt og tåkete affære. Sjekk værmeldingen i forkant og, hvis mulig, dra på den beste dagen du kan.

Vær i god form, og ta pauser

God utholdenhet hjelper deg ikke bare nyte turen mer. Det er også tryggere og motvirker skader.

Vær ansvarlig

Det finnes ingen gjerder rundt Preikestolen, så du må være ansvarlig på Preikestolen. Ikke ta vågale selfier nært kanten eller plasser hvor et fall kan føre til skader og uhell.

På tur med barn?

Turen kan gjøres med barn, men du må planlegge litt mer. Ta nok pauser for barna og vær forberedt på å bære de dersom de blir slitne. Hvis barna dine har erfaring med fjellturer vil de ikke ha noen problemer med Preikestolen. Bare vær forberedt på å ta de yngste på skuldrene dine dersom de blir slitne.

Preikestolen på vinteren

Turer på vinterstid kan være ganske vanskelige i forhold til sommerturer på grunn av lave temperaturer, vind, snø, tåke, og is. Preikestolen kan gi deg samtlige av disse utfordringene. For eksempel kan turstien fryse. Dette kan være en ganske stor utfordring, spesielt på de brattere delene av stien.

Hvis du har god erfaring med turer på vinterstid vil Preikestolen være en herlig erfaring. Du møter nesten ingen folk og utsikten kan være helt utrolig. I høyden er det ofte snø, og du trenger da gjerne ekstra utstyr.

Vi anbefaler at du tar med deg:

 •  Gode tursko
 •  Vinterklær
 •  Ullundertøy
 •  Hansker eller votter
 •  Turstaver
 •  Pigger til skoene

Du må også ta med mer mat og vann enn vanlig da turer på vinteren tar lenger enn på sommeren.

Før du drar på vintersturer, sjekk alltid værmeldingen i forkant. Hvis værmeldingen sier at det blir kaldt, mye vind, og dårlig sikt bør du utsette turen til været blir bedre. Du drar jo til Preikestolen for utsikten, så hvorfor dra når det ikke er noen utsikt og værforholdene bare gjør det farligere?

Husk at det også blir ganske mørkt på vinterstid, så du bør planlegge turen godt og starte tidlig på morgenen. Om du skulle ta lenger tid enn forventet, ta med deg en hodelampe så du kommer deg ned trygt.

Du bør nå være klar til å dra på tur.

Bestill bussbilletter til Preikestolen på nett.

 

  Søk reise